MKB-Metaalbranche groeit!

Het MKB-Metaal is in het tweede kwartaal fors gegroeid. Na zes voorzichtige kwartalen lijken bijna alle onderdelen van de Economische Barometer positiever uit te pakken. Begin dit jaar zag het er al positief uit maar de realiteit heeft deze verwachtingen overtroffen. Waaruit blijkt dit? Dit is af te lezen aan de grotere orderportefeuilles en een stijgende vraag naar nieuwe medewerkers, iets waar DZW zich volledig op focust.

 

Nederland
De bouw is dit jaar aan het aantrekken, een gevolg hiervan is een groei in bouw en metaal. De beoordeling van de binnenlandse orderpositie is hierdoor positiever dan deze in jaren is geweest. Niet alleen toeleveranciers voor de bouw maar ook metaalwaren bedrijven zijn positief over de huidige en toekomstige ontwikkelingen binnen MKB-Staal. Eventuele andere oorzaken zouden ook de lagere olieprijzen kunnen zijn waardoor er meer focus is op ontwikkeling.

 

Buitenland
Ondernemers beoordelen ook de buitenlandse orderpositie erg positief. Bijna de helft beoordeelt deze als ‘gunstig’. Ontwikkelingen ten opzichte van het eerste kwartaal zijn welvarend te noemen. 44% van de exporterende bedrijven geeft aan dat de orderportefeuille is toegenomen terwijl dit een kwartaal geleden 36% was. Bij 19% van de exporterende bedrijven is de orderportefeuille in het tweede kwartaal afgenomen. Dit was in het eerste kwartaal bijna 30%. Ook hier zijn de metaalwaren bedrijven het meest positief.

 

Werkgelegenheid
Het aantal bedrijven met openstaande vacatures is ook relatief hoog. De afgelopen kwartalen hadden 20 tot 30% van de bedrijven gemiddeld een á twee vacatures open staan, nu geven bijna vier op de tien bedrijven aan gemiddeld 2,1 vacatures te hebben.

 

Bron: metaalunie.nl